"Римски пазар" ще бъде организиран на 22 септември на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Това съобщиха от Русенския музей.

Посетителите на крепостта ще станат свидетели на възстановки, представящи всекидневни практики, игри и картини от епохата на римляните. За доброто настроение на гостите ще се погрижат площадни актьори и разказвачи на истории.

В специално изградени шатри майстори ще демонстрират автентични занаяти. Посетителите ще могат да видят още ръчно изработени бижута, картички, магнити и сувенири, направени от природни материали. За трета поредна година сред изложителите са и организациите на хората в неравностойно положение. Ще има две работилници - за декупаж върху камъни от Средиземно море и за изработка на бижута от миди.

Пазарът ще предложи и дегустации на вкусни блюда и напитки от римската кухня. Известно е, че през този период са били популярни ястия, приготвени от риба, леща, овесени ядки, свинско месо, маслини. Познати били и подправки като магданоз, джинджифил, девесил, копър и черен пипер.

Програмата ще предложи вечерта концерт на русенската група "Red House" и огнено шоу.