"Дунав мост" ще бъде ремонтиран основно от българска страна. Това коментира в Русе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде БТА.

По думите му е нужно цялостно укрепване на основите и на бетонните панели на съоръжението.

Нанков заяви, че предстои проектиране и техническо обследване. Проектът трябва да е готов до няколко месеца. Тогава ще бъдат ясни необходимата сума и конкретният срок за изпълнение.

Основният ремонт ще реши дълготрайно проблемите с появата на дупки по платното за движение. Последният случай е отпреди седмица. Тогава екипи на поддържащата фирма към Областното пътно управление в Русе ремонтираха дупка на пътното платно, през която се виждаше железопътната линия.

Причината за пропадането е остаряване на бетона на един от панелите и интензивният трафик. Статистиката от последното тримесечие показва, че през "Дунав мост" средно за денонощие в двете посоки преминават между 2700 и 3100 превозни средства. Около две трети от тях са товарни автомобили.

Нанков каза още, че през тази година ще бъде преасфалтиран изцяло и последният участък от главния път Русе-Бяла, по който трафикът е много натоварен.

В Русе заместник-министърът се включи в организирания от ГЕРБ граждански диалог, посветен на регионалното развитие. Форумът е част от платформата "Европа в нашия дом". В него участва и евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.