Междуведомствена работна група ще извърши проверки, за да открие причините за замърсяването на въздуха в Русе. Това съобщиха от областната управа в крайдунавския град.

Групата е създадена по инициатива на областния управител Галин Григоров, който заедно със своя заместник Валентин Колев се е срещнал днес с директорите на Регионалната инспекция по околната среда и водите Любомир Атанасов и на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

Специално внимание ще бъде отделено на заводите и химическите производители. Проверките ще включват както ревизия на самите обекти, така и на документите по отношение на разрешените мощности, капацитета на производството, а също и на всички видове разрешителни.

Очаква се резултатите от проверките да станат ясни до края на месеца. При необходимост ще бъде сезирана и прокуратурата. Ако се установят вредни емисии във въздуха от конкретни предприятия, те ще бъдат задължени да преведат в законово състояние пречиствателните си съоръжения. В противен случай може да се стигне и до спиране на съответните производства, се посочва в съобщението.

По време на днешната среща, на която участва и представител на Дирекция "Инспекция по труда - Русе", беше обсъдена и възможността за снабдяване със специални газ анализатори, които да са в състояние да отчитат повече замърсители. При набавянето на такива уреди, то те ще бъдат свързани с табла, разположени на видни места в града, така че всеки да може да следи в реално време качеството на въздуха.