Петнайсет нови тролейбуса ще бъдат част от градския транспорт на Русе. Договорът за доставката им вече е подписан с чешкия производител. Стойността им е около 15 млн. лева. Сумата за тях е част от голям европроект, изпълняван от общината, чиято обща стойност е 46 770 000 лева, съобщи за БТА Ивайло Кадишев - директор на общинската дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи" в крайдунавския град.

Според кмета на Русе Пенчо Милков новите тролейбуси ще подобрят градския транспорт, ще позволят и спестяването на средства.

Очаква се първите возила да бъдат доставени през лятото. Те ще се движат изцяло с електроенергия и гарантират нулеви вредни емисии. Отоплението и климатизацията им също са изцяло електрически захранени.

Тролейбусите SOR TNS 12 са с капацитет от 86 пътници - 33-ма седящи и 53-ма правостоящи. Тези превозни средства са от ново поколение, като е даден приоритет на осигуряването на достъпна среда за пътници с намалена подвижност и за майки с колички. Тролейбусите са нископодови, като на средната врата има платформа за колички, а в случай на нужда - цялата машина може да се наклони надясно.

Гаранционният срок на всеки от новите тролейбуси е 10 години.

Доставката на 15-те возила е в изпълнение на проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт- електробуси и тролейбуси за Община Русе". Той е финансиран по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".