Поредното издание на международното състезание "Пробег на свободния дух Русе - Гюргево" ще се проведе в събота, 29 октомври.

Състезанието се организира от Община Русе, Община Гюргево, Спортен лекоатлетически клуб "Дунав", Спортен клуб "Дунарея", Българската и румънската федерация по лека атлетика, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Стартът ще бъде в 11:00 ч. на площада пред часовниковата кула в Гюргево, Румъния, участниците ще завършат бягането на централния градски площад в Русе. Маршрутът с дължина 15 километра преминава през основните пътни артерии на Гюргево, пресича река Дунав през Дунав мост, след което на българска територия преминава по бул. "Тутракан", ул. "Доростол", бул. "Съединение", ул. "Петко Д. Петков", а финалът е на площад "Свобода".

Участниците ще бъдат разделени в три категории - над 18, над 40 и над 50-годишна възраст, а наградният фонд е в размер на 12 500 лв. Основната група състезатели е от 18 до 40 години. Първите 10 в основната група и първите трима във възрастовите групи над 40 и над 50 години ще си разделят награден фонд в размер на 5700 евро.

Всички участници ще получат юбилеен медал и тениска.