Превозвачи организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като затвориха за кратко кръговото кръстовище в района.

Вижте снимки >>

"Причината за недоволството са големите опашки на граничния пункт и изискването от румънската страна шофьорите на камиони да имат отрицателен PCR-тест или да са ваксинирани срещу коронавирус", обясни Мариета Иванова - управител на транспортна фирма и член на националното сдружение на малките и средни превозвачи.

По думите й средно по осем-девет часа се изчаква, за да се премине границата, а изискването за тест или ваксина бави допълнително.

"Шофьорите не искат да се ваксинират, защото това е личен избор. Отделно, водачите на камиони си стоят в кабините и нямат контакт с други хора. Не трябва да има изискване за негативен PCR-тест или задължителна ваксинация", каза Иванова.

"Управителят на транспортната фирма плаща PCR-тестовете на шофьорите. Това е допълнителен разход. Не съм ваксиниран и нямам желание", обясни Пламен Памуков, който е собственик на камиони.

"Ваксинирането е личен избор. Например, мъжът ми е имунизиран, но аз не съм. Основният проблем са огромните опашки по границите. В момента е хаос", каза Наталия Венкова, която е управител на фирма с 10 камиона и 13 шофьори. По думите й само двама от водачите са ваксинирани, а друг е преболедувал.

Според Иванова и Памуков няма добра организация на граничния пункт.

"Нужни са повече служители на митницата и на Гранична полиция, които да работят на пункта. България и Румъния трябва да решат този проблем. Това е въпрос на воля", казаха превозвачите.

По думите на Иванова така страдат и много индустрии, чиято стока не може да бъде изнесена.

"Тези опашки от камиони при Русе са и своеобразна хуманитарна криза. Шофьорите нямат условия, докато чакат - нямат вода, нямат храна, както и тоалетни", обясни Иванова.

По думите на Пламен Стоянов - собственик на камион, трябва да се въведе "зелен" коридор за движението на тежкотоварни превозни средства от Европейския съюз.

Той обясни, че така опашките ще намалеят. По думите му на шофьорите на камиони, които са извън Европейския съюз, при преминаване на границата им се искат допълнителни документи, което бави и останалите превозвачи.

Исканията на превозвачите са изпратени до министрите на транспорта и на здравеопазването и до агенция "Митници".

Огромни са опашките от тирове и на Дунав мост 2. Това наложи полицаи да спират от 14,30 часа вчера товарните камион, пътуващи към Дунав мост 2 при Видин-Калафат още в Монтанска област. След като изчакат определено време при Долна Вереница и Доктор Йосифово товарните камиони ще продължат пътя си към Видин, но няма да задръстват подстъпите към моста около града, обясниха от полицейската дирекция в Монтана.