Предвижда се фериботната връзка между Русе и Гюргево да бъде възобновена. Това съобщиха от областната управа в крайдунавския град.

От там информираха, че в рамките на около месец би могла да се изгради необходимата пристанищна инфраструктура край Русе. Забавяне би имало в румънска страна, тъй като мястото, където ще спира фериботът, е частна собственост и съответно ще трябват повече документи.

Областният управител на Русе Борислав Българинов, неговите заместници и заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова са разговаряли с ръководствата на префектурата, на окръжния съвет и на общината в Гюргево. Причина за срещите е, че нараства напрежението сред шофьори и граждани заради спиращите тежкотоварни камиони по русенските булеварди "Тутракан" и "България". Там превозните средства изчакват, за да преминат ГКПП "Дунав мост".

Според изчисления на областната управа за денонощие в едната посока фериботът ще може да превозва по около 300 тира. Това значително ще облекчи трафика по моста.

Решено е да се създаде и съвместна комисия, която да се заеме веднага с осъществяването на фериботната връзка. От българска страна тя ще бъде председателствана от заместник-областния управител Синан Хебибов.

От областната управа информираха, че в началото на идната седмица се планира реорганизация на движението в района на ГКПП "Дунав мост", като при необходимост камионите ще бъдат спирани още преди да влязат в Русе.