Позлатеният купол на Пантеона на възрожденците в Русе протече след ремонт за над 2 милиона лева. В момента най-посещаваният обект в региона е затворен за посетители, докато бъдат отстранени дефектите.

След обилните дъждове влагата се е просмукала в тавана, оттам в коридора, вода се стича по стените и пред самия вход на Пантеона. А една от причините за ремонта беше, че сградата се наводнява и затова беше подменена хидроизолацията.

"Видимите поражения са около 30 квадратни метра от окачения таван, който се намира точно над входа над залата", каза   зам.-кметът на Община Русе Магдалина Илиева пред БНТ.

Русенци коментираха, че това е поредният некачествен ремонт в града.

"Причините са различни. И това, че може би не е свършено, както трябва. Втората причина, че голям дъжд се изля. Трябва да се вземат мерки, защото това е все пак наша гордост, всички в България знаят Пантеона на възрожденците", обясни Радослав Брайнов.

От фирмата, която извършва ремонта, обясниха, че от все още търсят откъде идва течът. Вече имат предположения.

"Във връзка с това се прави в момента разкриване на около 50 до 1 метър от насипа, който се намира около Пантеона, за да преценим до каква дълбочина отива всъщност това навлажняване. Ще очаквам от строителния надзор... констатации и решения на проблема", каза още Магдалина Илиева.