Посредници на потенциален европейски инвеститор от авиационния сектор са направили оглед на летище "Русе" по покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

Основна цел на двудневното посещение е била да се проучи възможността гражданското летище да бъде възобновено, като се превърне в пътнически и карго център за региона.

В програмата е бил оглед на летището, пътническия терминал, полосата за излитане и кацане, пътеките за рулиране, площадките за престой и прилежащата инфраструктура.

Една от обсъдените теми е била за инвестициите в летище "Русе", които ще позволят то да обслужва вътрешни полети до София и международни товарни полети.

Според представените на инвеститорите анализи почти 1000 души пътуват между Русе и София ежедневно. Предварителните разчети показват, че ще са необходими малко над 28 млн. евро.

Преимущество на летището е географското му положение, което е предпоставка за изграждането на мултимодален транспортен център за товарен транспорт между летището, пристанището, сухопътен и железопътен транспорт. През Русе минават два европейски транспортни коридора - 7 и 9, се посочва също в съобщението.