Русенският митрополит Наум и свещеници от епархията посрещнаха днес на ГКПП "Дунав мост" ризата на Св. Петка от манастира в румънския град Яш. С благословението на Румънския патриарх Даниил тя се дарява за благословение на манастира "Св. Петка" в русенското село Копривец, съобщи Русенският митрополит Наум.

Ризата бе донесена до граничния пункт от делегация от манастира в румънския град Яш, където се съхраняват мощите на Св. Петка.

Светинята бе посрещната също от областния управител на Русе Борислав Българинов и от кмета на града Пенчо Милков.

Снимка: Община Русе

"Изказвам благодарност на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил за неговото благословение да получим още един път одеждата, която е лежала върху нетленното тяло на преподобната наша майка Параскева - Петка", каза митрополит Наум.

Той обясни, че Света Параскева е особено известна светица в България.

"От историята знаем, че в един период от време нейните Свети мощи са се намирали в Търново и във Видин. След това са пренесени обратно в Константинопол, за да намерят покой в румънския град Яш, където са и днес. Надявам се, с тяхното благословение, заедно с молитвите на всичките православни - и в Румъния, и в България, да се докоснем ние, макар и малко, до светия живот на Светата преподобна наша майка Параскева, за да бъде наша истинска молитвена застъпница и закрилница пред Бога за румънския и българския братски народи", каза Русенският митрополит Наум.

Със съдействието на Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ у нас бяха доставени и 35 тона хранителни продукти. Те са дарение от председателя на Балканската търговска къща и от Федерацията на превозвачите в публичния сектор в Румъния.

Снимка: Община Русе

Хранителните продукти ще бъдат раздадени на нуждаещи се християни.

По думите на Ивайло Маринов това е добър пример за взаимодействието между бизнеса и религията.