Общината в Русе започва охрана на вилните зони около крайдунавския град с дронове. Наблюдението ще се извършва през цялото денонощие, като ще има дежурни екипи на звеното за охрана на обществения ред. Съдействие ще оказват специалисти от Русенския университет, които предоставят летателните устройства, предава "Булфото".

Още снимки вижте тук>>>

Въпреки че след въвеждането на извънредното положение няма набези на крадци, хората са притеснени за имуществото си. От общината решават да използват съвременните технологии, за да осигурят охраната на имотите.

"Това, което ние ще обезпечим в автомобила на КООРС, който прави обходи, да има и оператор, който да наблюдава чрез този дрон. Да се видят хубаво дали има набези, дали има струпвания на хора и мисля, че по този начин ще осигурим безопасност на имуществото на нашите съграждани", каза кметът Пенчо Милков.

Снимка: Булфото

Дроновете могат да летят на височина до 500 метра и в рамките на 40 минути, колкото издържат батериите с едно зареждане, да огледат периметър с радиус от 8 км. Те са разработени от университета за индустриална употреба.

"Може да се използва във всякакво време, включително дъжд, мъгла, вятър, до определена скорост на вятъра. Снабден е с термална камера, дава възможност откриването на обекти с определена температура на земната повърхност", обясни доц. Георги Христов от Русенския университет.

При съмнения за извършване на престъпление ще бъде сигнализирана полицията, която да направи проверка на място.