Негово Светейшество българският патриарх Неофит прие на среща кмета на град Русе Пенчо Милков, съобщиха от Българската патриаршия. 

Срещата се състоя в сградата на Софийска света митрополия, а в нея участваха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, Техни Преосвещенства - Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, и Белоградчишкият епископ Поликарп - първи викарий на патриарха, както и Теодор Атанасов - началник на кабинета на българския патриарх, и Ангел Младенов - секретар на Софийската света митрополия. 

По време на срещата кметът благодари за възможността да се срещне и получи благословението на Светейшия патриарх, и изтъкна ползотворната съвместна работа, която община Русе осъществява с Русенската света митрополия. 

"Това е един от най-вълнуващите моменти през целия ми мандат като кмет", сподели Пенчо Милков. Той разказа и за редица проекти, в които общината и обществеността вземат активно участие - в строежа на храмове, благоукрасяването на града, изучаването на предмета "Религия" в училищата, както и в множество инициативи със съседните общини в Румъния. 

Милков подчерта значението на съхраняването на българското културно и духовно наследство, което се преплита с богатата история на Русе, както и усилията на Църквата в подпомагането на младите хора, запазването на традициите и провеждането на социални и благотворителни инициативи. 

От своя страна Светейшият патриарх пожела здраве, сили и още много успех в трудовете на кмета на града, а на русенци предаде своето благословение.

Патриарх Неофит и кметът на Русе обсъдиха и изографисването на обновения русенски храм "Всех Святих", което ще бъде подкрепено със средства от общинския бюджет, както и изграждането на църковен храм в гробищен парк "Басарбово". 

"Българската православна църква е готова да подпомогне реализацията на проекти и инициативи, насочени както към духовното развитие на русенци, така и в различни сфери на обществения живот", каза патриархът.