За седма поредна година Русе ще бъде домакин на Парад на ретро автомобили и мотоциклети. Събитието е организирано от Общинската фондация "Русе - град на свободния дух", Авто-мото клуб "РУСЧУКЪ" и Община Русе. То ще се състои в Парка на младежта на 5 юни (събота), съобщават от общината.

Очаква се традиционният русенски парад да събере над 60 атрактивни возила от цялата страна и Румъния. До момента са потвърдили участие автомобили от Бургас, София, Стара Загора, Добрич и други. Регистрация на участници тече в момента и ще продължи и в деня на събитието.

Програмата предвижда сборният пункт да бъде от 9 часа на кръговото кръстовище при Паметника Альоша, откъдето автомобилите и мотоциклетите ще бъдат насочени към мястото за паркиране. Официалното откриване на Парада ще е от 10 часа на алея "Перистери", където любителите на класическите возила ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли и мотори.

Богата съпътстваща програма са подготвили организаторите. Ще звучи приятна музика в изпълнение на група "Сода Акустик", а разнообразни забавления и изненади са предвидени за жителите и гостите на града от всички възрасти. Изкуството и ретро автомобилите ще бъдат обединени отново под формата на уъркшопи за деца и дами. За господата е предвидено посещение на Националния музей на транспорта, както и представяне на колекцията на русенеца Петър Енчев от макети на президентски автомобили в мащаб 1:43.

По време на Парада на ретро автомобили и мотоциклети в Русе градът ни ще бъде домакин на първия в страната тематичен семинар с фокус върху историята и реставрацията на превозните средства.

Автомобилите и мотоциклетите, участващи в парада, ще се включат в конкурс за различни награди. Освен традиционните подаръци за всички, те ще се съревновават за четирите уникални награди, изработени от русенски скулптор.

Организаторите са предвидили и други награди, а победителите ще бъдат определени от жури, в което ще влязат експерти в областта на автомобилизма.

Парадът на ретро автомобили и мотоциклети в Русе се реализира с подкрепата на редица спонсори.

За да се забавляваме заедно безопасно в Парка на младежта, организаторите отправят молба към русенци и гостите на града да бъдат търпеливи и внимателни, и да спазват всички указания за безопасност, които ще им бъдат дадени.