След дълги години очакване, ремонтът и обновяването на една от светините на Русе - Пантеонът на Възрожденците, са към своя край. Куполът на националния храм-костница вече е с нова позлата. Реконструкцията започна в средата на миналата година, предаде БНТ.

Пантеонът на Възрожденците не е бил ремонтиран повече от 40 години. 2000 година е имало частичен ремонт, за да се закърпят няколко теча, но сега той вече е почти напълно обновен и след няколко седмици се очаква да бъде отворен.

Зам.-кметът на община Русе Магдалина Илиева коментира, че ремонтът се е получил много добре.

"Хидроизолиране и топлоизолиране на всички външни повърхности на Пантеона. Беше направена окачена фасада с гранитни плочи, екстериорно и интериорно осветление", разказа тя.

23-каратово злато, доставено от Германия, краси купола на Пантеона.

Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов коментира, че Пантеонът изглежда така, както когато е бил открит и няма да изненада никого, но:

"В същото време освен традиционната експозиция, която разказва за появата на идеята за пантеон на българите, предвиждаме в рамките на проекта да има 360-градуса мултимедия вътре в подкуполното пространство, една специална прожекция, която ще бъде онзи търсен уау ефект в музеите, прожекция, която ще разказва историята на Българското възраждане", допълни професорът.

Очаква се музеят да бъде открит през октомври.