Повече велоалеи и повече толерантност на пътя си пожелаха русенци, които използват за придвижване електрическите тротинетки. Те използваха хубавото време през почивните дни, за да открият сезона с обиколка в един от парковете и крайдунавския кей на Русе, предава БНТ.

Мартин Христов се качва за първи път на електрическа тротинетка преди 2 години и оттогава е изминал с нея над 4 хиляди километра. Той смята, че тя е далеч по-маневрена и полезна в градска среда. Основното ѝ предимство е липсата на вредни газове, които отделят другите превозни средства, а темата за замърсяването на въздуха е особено чувствителна за русенци.

Росица Димитрова, която вместо с градския транспорт вече стига до работното си място в училище "Иван Вазов" с електрическа тротинетка, отчита и други нейни актуални предимства.

"Не трябва да влизам в градския транспорт, сега както е и епидемията, съм си на въздух, навън", коментира Росица Димитрова.

Според тях затова и този вид придвижване следва да се поощрява, като се създават по-добри условия за него.

"На някои места велоалеите трябва да се ремонтират по някакъв начин, защото са разбити", допълни Росица Димитрова.

"Има велоалеи, но на повечето места не са както трябва да бъде. Трябва все по-голяма поддръжка и все повече и повече да стават. Да може в целия град да се движиш само по велоалея, а не по улиците", добави Мартин Христов.

"Когато има велоалея се движим по нея. На места обаче няма велоалея и трябва да се движим вдясно на пътното платно", коментира Мартин Христов правилата за движение с електрически тротинетки.

Оказва се, че не всички участници в движението познават добре правилата.

Затова и любителите на електрическите тротинетки призоваха за повече толерантност и спазване на правилата на пътя.