На 28 февруари пред сградата на Военното окръжие в Русе ще се проведе ритуал по откриване на юбилейна плоча, посветена на 140-та годишнина от създаването на Военните окръжия в България, съобщиха от Областна администрация.

Това стана ясно от проведена среща между областния управител Галин Григоров, началника на Военното окръжие полковник Цанко Недев и неговия заместник подполковник Васил Петров.

По време на срещата беше обсъдена подготовката на събитието, като в същия ден се предвижда и провеждане на кръгла маса относно историята на военните окръжия в страната.

Именно Русе е мястото, където ще бъде дадено началото на честванията, като в програмата на национално ниво е заложено във всеки областен град да бъде почетена годишнината.

Сред официалните гости, които се очаква да присъстват са заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков.

Припомняме, че на 27 септември 1880 година с Указ на княз Александър I е обявено уреждането на длъжностите "Окръжни воински началници", с което се поставят основите на формиране на структурите за военен отчет, на които наследник днес са военните окръжия.