Изключително интензивен е трафикът от камиони в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе. Опашката от превозни средства достига около 20 километра, съобщиха за БТА от граничния пункт.

Вижте снимки

Работещи в района и шофьори на леки автомобили и камиони недоволстват, тъй като международният булевард "България" в

посока "Дунав мост" отново е блокиран. По думите им причина за това са недобросъвестни водачи и липса на достатъчен контрол.

Русенци се оплакват от ежедневни задръствания в града заради опашки от тежкотоварни камиони. Тапите са дълги и обикновено започват километри преди ГКПП "Дунав мост". Паркираните тирове затрудняват движението в града. Местни жители разказват, че често стоят в задръстване по няколко часа.

Опашката от превозни средства достига около 20 километра

Снимка: БТА

Тировете вече се спират по двата лъча от трасето им. Отделянето им в северното платно на пътя към Мартен ще се обсъжда, съобщи БТА.

След настояването на кмета на Русе Пенчо Милков и въвеждането на мерки за спиране на тежкотоварните автомобили на територията на областите Стара Загора и Велико Търново, както и по лъча Разград, Търговище, зам.-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов пристигна в Русе за работно заседание, организирано от Областна администрация - Русе. В него се включиха областният управител Анатоли Станев, представителите на отговорните институции, бизнеса и кметовете на Мартен, Николово и Сандрово.

Обсъдени бяха две конкретни мерки - равномерното разпределение на тежкотоварния трафик чрез спиране на камионите на територията на няколко области във вътрешността на страната, за да не се стига до нови струпвания в Русе, както и обособяването на двупосочно движение в южното платно на пътя за Мартен и подреждане на всички камиони в двете ленти на северното.

"По проблема е създаден е междуведомствен съвет между трите министерства- МВР, МРРБ и МТС, в координация с двамата вицепремиери", съобщи Николай Найденов. Той призова всички заинтересовани страни да се обединят около конкретни решения, за да могат те да бъдат приведени в действие.

Следи от чакащите шофьори

Снимка: БТА

"18 часа след въвеждането на мерките, булевардът все още е натоварен. Това доказва, че трябва да създадем ред, който да не е временен и да го следваме неотклонно", заяви кметът Пенчо Милков и допълни, че е готов да се включи в работата на междуведомствения съвет и да представлява русенци в тежкия казус.

"Едва тогава можем да обособим зона до създаването на буферния паркинг, която събира не повече от 300 камиона, преди входа на Русе (в посока София). Всичко над тази бройка е неприемливо за русенци", каза Пенчо Милков.

Представителите на индустриална зона "Тегра" поставиха въпроса за облекчаване режима за преминаване на превозните средства през границата. От ТД "Митници" - Русе и Гранична полиция обявиха, че с увеличения поток от туристи, спирането на черноморския транспорт заради войната и корабоплаването по Дунав, се работи на пълен капацитет.

Очаква се представителите на институциите да се съберат отново за окончателно мнение по варианта с отделянето на тировете в северното платно на пътя за Мартен.

Зам.-министър Найденов съобщи, че паралелно се работи и с румънската държава в лицето на премиера Сорин Гриндяну за облекчаване на трафика между двете страни.