Около 20 прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българско-румънския участък. Това каза за БТА директорът на дирекцията "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.

Нивото на Дунав продължава да е критично ниско, като корабите трябва да бъдат с ограничено газене. Това води до загуби за корабособствениците, тъй като не могат да използват пълния капацитет на плавателните съдове.

Жеков даде пример, че ако средногодишно в русенското пристанище ежедневно акостират и отплават около 25 кораба, то през този месец те са едва по осем на ден.

По думите му в българския участък на река Дунав периодично и за кратко засядат плавателни съдове. Те обаче не пречат на корабоплаването, като може да се преминава покрай тях с повишено внимание. Жеков посочи, че край Вардим от над месец е заседнала самоходка. Екипажът й е снабдяван с вода, храна и лекарства чрез лодка.

По думите на директора на "Речен надзор-Русе" нивото на реката се е повишило леко в германския и унгарския участък. Това създава условия за по-спокойно корабоплаване.

Нивото на Дунав при Русе днес е минус 38 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още два сантиметра.