Пореден ден на напрежение и хаос на "Дунав мост" при Русе. Заради километричните опашки от тирове движението в града остана блокирано с часове. Заради натоварения трафик от МВР разпоредиха част от камионите от днес да бъдат спирани на подходящи места в областите Стара Загора, Разград и Велико Търново, предаде БНТ.

Шофьорите казват, че са свикнали да живеят в кабините на камионите, а стоката, която превозват за Европа, да пристига със закъснение.

Хората от близкия град Мартен и от крайните квартали на Русе са принудени да търсят алтернативни маршрути през други населени места, за да стигнат макар и с голямо закъснение до работните си места. Потърпевшите призовават кмета Пенчо Милков да обяви извънредно положение заради колоните от тирове, които са ежедневие.

На този фон все още не е възстановена фериботната връзка Русе-Гюргево, която да поеме поне 300 камиона на ден. Не е изграден и буферен паркинг, на който тировете да спират и изчакват без да пречат на движението в града.

С решаването на проблема с натоварения трафик на българо-румънската граница се ангажириха три министерства - на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие. На граничния пункт работят всички трасета - пет за леките автомобили и автобуси и две за камионите.