Община Русе въвежда специална грижа за възрастни, болни и трудноподвижни хора, като ги приканва да не напускат домовете си като мярка за противоепидемична защита, съобщиха от местната управа.

Общината ще оказва подкрепа на тези хора, за които няма кой да се грижи. Te ще могат да подават заявки по телефона за хранителни продукти и лекарства. Служители на общината и доброволци ще организират закупуването им и разноса по домовете.

От кметството призовават близките и съседите на възрастните, болните и трудноподвижните хора да оказват помощ и подкрепа в закупуването на храни и лекарства. Домоуправителите да събират информация и да създават организация за подкрепа.

От общинската управа информират, че кметът на Русе Пенчо Милков е издал днес заповед, в която са посочени нови рестриктивни мерки с цел да се намали максимално вероятността от разпространение на коронавируса на територията на общината.

Препоръчва се движението на хора да става главно във връзка със закупуване на хранителни продукти, на лекарства, на горива, както и за банково обслужване. При движение да се спазват правилата за лична хигиена и безопасност, както и дистанция повече от метър.

Кметството ще организира ежедневно дезинфекциране на детски площадки, пейки, спирки на градския транспорт, пространства, на които се установява завишен поток от хора.

Община Русе открива и горещ телефон - 082 506 794, за връзка с граждани всеки работен ден в часовете от 9.00 до 17.00 часа.

В заповедта си кметът Пенчо Милков призовава русенци да проявят гражданска съвест за справяне с надвисналата заплаха, да спазват стриктно предприетите мерки, да не се събират на големи групи, да носят лични предпазни средства на публични места. Учениците също да не се събират на групи и да нарушават забраните, като родителите им трябва да проявят активност и контрол.