Общинска съветничка от Русе възрази срещу преференциалните партийни наеми и постави въпроса пред Административния съд в града, предаде БНР.

Цените за наемане на офис в Русе започват от 100 лева на квадратен метър. Партиите обаче, които са се настанили в помещения в самия център на града, плащат по 1.50-2.60 лв. на квадрат. Същите политически сили са малки и без представителство в парламента. Помещенията им са дадени с решение на Общинския съвет, опирайки се на Закона за политическите партии, без търг, и по този начин се нарушава общественият интерес. Това твърди Мариета Волф, която е общински съветник от партия "Глас народен".

Сега казусът е на вниманието на Административния съд в Русе, който ще трябва да реши имат ли право структурите на СДС, ДСБ, ДБГ и АБВ да извършват дейност в общински имоти на преференциални цени, 100 пъти под пазарните.

В съдебната зала се яви Венцислав Великов, който е общински съветник от партия АБВ и защитава интересите и на колегите си от другите малки формации.

"Прокуратурата твърди, че по този текст, по който партиите са получили офиси и помещения, няма как да докажат, че имат над 1%. Нито Законът за политическите партии, нито Изборният кодекс предвиждат процедура, с която да се установява броят гласове на партии, които са участвали в коалиция", коментира Венцислав Великов.