Към момента няма нужда от притеснения и паника от страна на жителите на област Русе. Всички проби от региона, подадени досега за анализ за наличие на коронавирус, са отрицателни. Това съобщи на извънреден брифинг областният управител на Русе Галин Григоров, в присъствието на кмета на града Пенчо Милков.

Григоров обясни, че се очаква заповедта на Министерския съвет за изпълнение на новите мерки, свързани с превенцията срещу разпространението на коронавируса.

"Осъществява се необходимият контрол към хората, поставени под домашна карантина, както и към влизащите у нас през ГКПП "Дунав мост", каза Григоров.

Той заяви, че утре ще се състои заседание на Областния оперативен щаб във връзка с коронавируса, за да бъдат взети още конкретни мерки. Григоров каза, че има осигурени предпазни облекла и маски за медицинските работници.

Кметът Пенчо Милков заяви, че обстановката се следи постоянно. Всички обществени мероприятия днес са отменени. Общината е поръчала на русенска фирма изработването на 1000 предпазни маски, които да предоставя на гражданите при нужда.

Милков заяви, че общината е в готовност да изпълни всяка задача, дадена от държавата. Той каза още, че решението за отмяна или отлагане на международния фестивал "Мартенски музикални дни", който по план трябва да се състои от 13 до 29 март т.г., ще бъде взето окончателно утре, след като пристигне заповедта на МС с новите мерки срещу разпространение на заболяването.