Русе се намира в "червената зона" на COVID-19, след като 14-дневната заболеваемост достигна 163 на 100 000 души. Това съобщи на брифинг заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на Областния оперативен щаб.

По време на извънредното заседание на щаба са взети допълнителни противоепидемични мерки, които ще бъдат въведени от 28 октомври (сряда) и ще са в сила до 8 ноември тази година.

В този период се забраняват масовите мероприятия на закрито и открито, ще бъдат затворени нощните барове и дискотеки, а на семейните тържества - като сватба и кръщене, не трябва да присъстват повече от 30 души.

Иванов каза още, че работодателите, които имат възможност да въведат дистанционна работа за служителите си, да се възползват от това.

"Ситуацията е тежка. Имаме притеснения и за натиска върху здравната система", каза Иванов.

Решението на Областния оперативен щаб ще бъде изпратено на директора на Регионалната здравна инспекция, която да подготви и издаде заповедта.

От Русенския университет съобщиха по-рано днес, че всички студенти на висшето училище преминават в онлайн обучение за период от две седмици - от днес до 8 ноември тази година.

По разпореждане на директора на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Маргарита Николова - плановият прием и плановите операции в лечебните заведения в област Русе са преустановени от вчера, като мярката ще важи до 30 ноември тази година.