Потвърдено е огнище на Африканска чума при дива свиня на остров Батин, съобщи на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе д-р Николай Ненов, който е началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните.

Той уточни, че с този случай огнищата на болестта при дивите прасета в Русенска област стават пет. Положителни проби са установени и при диви свине в землищата на селата Горно Абланово, Тетово, Червена вода и Бистренци.

Д-р Ненов каза, че е приключила първоначалната дезинфекция в засегнатите индустриални свинекомплекси в селата Бръшлен и Николово и в огнищата при домашни прасета в областта. Само в двете големи ферми бяха умъртвени по хуманен начин общо 58 600 животни. Предстои разглобяване на инвентара, почистване на помещенията и извършване на заключителна дезинфекция.

Не е приключило унищожаването на животните в третата голяма засегната от болестта ферма в Русенска област - в село Голямо Враново. Там са умъртвени 12 500 прасета от общо 30 000 в обекта.

Д-р Ненов посочи, че до момента в областта са загробени над 70 000 хуманно умъртвени свине. По повод на публикации в социалните мрежи за носеща се непоносима миризма около местата за загробване той посочи, че гражданите не трябва да се притесняват.

"До два-три дни се надяваме да спрат миризмите. Това е процес, който е абсолютно нормален. На местата има техника, която запръстява непрекъснато", поясни той.