НАП в Русе препоръчва на своите клиенти да се въздържат от лично посещение в офиса на агенцията и да го използват при неотложност. Причината е въведената епидемична обстановка. Приходната агенцията предлага няколко дистанционни форми за ефективна комуникация с нейните служители и пълноценно използване на електронните услуги, информират от НАП в Русе.

От там съобщават, че в първия ден на данъчната кампания - 11 януари, в офиса са получени пет електронни декларации и още три на хартиен носител.

"Гражданите, които разполагат с ПИК или с електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги. Потребителите, които нямат издаден персонален идентификационен код от НАП, могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция, като и на имейл.

При необходимост от уточнения и запитвания клиентите могат да използват и телефоните за контакти с русенския офис, обявени в сайта на агенцията.

От НАП в Русе информират, че при неотложност от посещение в офиса задължително следва да се спазват изискванията на пропускателния режим за физическа дистанция, хигиена на ръцете и носене на защитни маски на лицето. В офиса на агенцията се извършва и задължителна ежедневна дезинфекция на помещенията, заради която работният процес се прекъсва три пъти на ден за по 15 минути.

От НАП в Русе припомнят, че срокът за ползване на пет процента отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2021 г. е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 5 май. В началото на март в портала за електронни услуги на НАП ще са достъпни и предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от предварително въведената в декларациите им информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.