По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани 19 нови случая на коронавирус, като 16 от тях са от гр. Русе и съответно по един от Борово, Николово и Тръстеник. Девет от установените случаи са при жени, а десет при мъже. Болшинството от новозаразените - 18 души остават под домашна изолация, а един човек е хоспитализиран, съобщиха от областната управа в Русе.

Регистриран е и 1 нов потвърден случай на жител на гр. Русе, който е на домашна изолация на адрес в друга област. Именно затова и в Единния информационен портал за Русенско са обявени 20 нови случая на заразени с коронавирусна инфекция.

През вчерашния ден е установен и първи случай на COVID-19 в детска градина "Слънце 1". Става дума за 6-годишно дете, чието последно посещение в детската градина е било миналия петък. Контактните деца от групата ще бъдат поставени под 14-дневна карантина. Оказва се, че детето има контакт с друг потвърден случай в семейството. Епидемиологичното проучване продължава.

С коронавирус е диагностицирана и още една учителка от МГ "Баба Тонка". 56-годишната жена е оставена под домашна изолация. Установена е епидемична връзка с 47-годишната учителка от същото училище, чиято положителна проба беше съобщена през вчерашния ден.

Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в област Русе достигна 514 души, като активните случаи са 110. Към момента 31 души са на болнично лечение, а 79 са оставени под домашна изолация.

За изминалите 24 часа има и четирима новоизлекувани пациенти, което означава, че броят на оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско достигна 381.

От днес Областна администрация Русе ще функционира съобразно нормалния си работен график, съобщиха от администрацията.

През вчерашния ден Областната управа беше временно затворена за извършване на цялостна дезинфекция, поради установените на 13-и този месец положителни PCR проби за COVID-19 на областния управител Галин Григоров и един от неговите заместници Валентин Колев.

За момента и двамата са поставени под домашна изолация. Информационният център на Областна администрация Русе ще функционира съобразно нормалното си работно време от 09:00 до 17:30 часа, а длъжността областен управител на област Русе временно се изпълнявана от другия заместник областен Свилен Иванов.

Ръководството на Областна администрация, е в постоянен контакт с всички институции както на местно, така и на национално ниво, имащи отношение към развитието на епидемичната обстановка.