Феминистка разходка в Русе ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни жени. Това съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей в града.

Разходката ще бъде организирана на 27 юли тази година, а сборният пункт е къщата музей "Баба Тонка". Обиколката ще бъде водена от Ренета Рошкева, уредник в отдел "История на България XV-XIX век" в Русенския музей.

Разказът се фокусира върху ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на 19-и до средата на 20-и век. Групата ще спре на мястото, където е била къщата на Екатерина Каравелова, първа оглавила девическото училище в Русе след Освобождението. Пред основно училище "Любен Каравелов" участниците в разходката ще научат за актуалното и днес схващане на Любен Каравелов за правата на жените.

Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" е важно място в обиколката, тъй като е резултат от делото на най-дълго съществувалото русенско женско дружество - "Добродетел".

Присъстващите ще се запознаят и с ролята на Ана Винтер за основаването на немското училище в града.

Последната спирка на обиколката по "женските" места в Русе ще бъде математическата гимназия "Баба Тонка". Там Ренета Рошкева ще разкаже за приноса на русенските учителки за развитието на женското движение в България.