20 нерегламентирани площадки за изгаряне на употребявани гуми и пластмаси - повечето в общински терени - са открили при проверки от Екоинспекцията в Русе. От дни те обикалят предприятията в източната промишлена зона на града заради зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха. Голяма част от обажданията на гражданите на тел.112 са за миризми на изгорели нефтопродукти.

Русенката Стефка Спасова казва пред БНТ, че в последните седмици все по-често усеща неприятни миризми във въздуха.

Според сигнали на граждани, през почивните дни в три квартала на Русе - "Родина", "Здравец - Север" и "Възраждане", е миришело на изгоряла пластмаса и на унищожени животински отпадъци.

"В хода на нашите проверки в събота установихме много на брой мини депа, сметища на територията на град Русе, включително и следи от скорошно изгаряне, запалване. На едно място видяхме натрупани, може би, над стотина гуми - автомобилни, излезли от употреба и други части от автомобили, като се вижда, че мястото се ползва за редовно опожаряване, т.е. това е един потенциален източник на обгазяване на град Русе", каза Анелия Николова - директор на дирекция "Превантивна дейност" - РИОСВ - Русе.

Извънредните проверки на екоинспекцията ще продължат до края на седмицата в промишлени предприятия. За да се изясни ситуацията със замърсяването на въздуха, кметът Пламен Стоилов е настоял пред екоминистерството да бъде изпратена допълнителна мобилна станция, която да мери показателите в атмосферата.