До 4 юни ще бъде определена площадка за поставяне на автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух в Русе. Това заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев на среща с кмета на община Русе Пенчо Милков в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На срещата са присъствали и експерти от Изпълнителна агенция по околна среда. Автоматичната измервателна станция е на Община Русе.

Министърът на околната среда и водите се е ангажирал да възложи проверка на комплексното разрешително на голямо предприятие в града, което по думите на кмета системно се нарушава от въпросната фирма.

"Гарантирам, че ако има злоупотреби, органите, които са издали разрешителното и тези, който го контролират, ще си понесат административните последствия. Ако е допуснато нарушение, което води до задължително изменение на разрешителното, ще бъдат наложени санкции по най-бързия начин", е казал министър Личев.

Той се е ангажирал за осъществяване на дипломатически контакти за включването на Община Русе в Международна експертна група Румъния - България по спогодбата за околната среда, в която се разглежда и качеството на въздуха.