Анализът показва, че в Русе има изключително високо ниво на детска престъпност. Това коментира в крайдунавския град министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

В Русе той участва в среща с кметове на общини от областта, свързана с оптимизирането на координацията между структурите на МВР, взаимодействието с институциите и подобряване на ефективността в борбата срещу престъпността и нарушителите на обществения ред.

По повод на детската престъпност са изведени проблеми по отношение на работата както на служителите, работещи в детските педагогически стаи, така и на общинските комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. В тази посока ще бъдат предприети съответните мерки.

Друг проблем, отчетен по време на срещата, е разпространението на наркотици по учебните заведения и сред подрастващите.

"Като цяло нивото на престъпност в русенската дирекция бележи спад, което се наблюдава и в цялата страна. Това не ни успокоява, защото проблемът с наркотиците е основен и ако не се справим с него, ще генерира и друга престъпност", каза министър Маринов.

Той заяви, че ще постави конкретни задачи и срокове за по-голяма ефективност. За справяне с проблема с разпространението на наркотици е нужна и по-бърза експертиза. Областната полицейска дирекция обаче не е добре оборудвана с този вид технически средства, но предстои да получи такива уреди. Тогава разследването ще бъде по-бързо.

Маринов обясни, че има досъдебни производства и разследване за наркотици, но те се бавят заради експертизите.

Министърът каза още, че проблем има с т.нар. леки наркотици и лесният достъп до тях. По думите му, за съжаление някои родители не смятали пушенето на "трева" за сериозно престъпление.

Маринов коментира и дългите опашки и задръствания на "Дунав мост". Той каза, че ще посети днес граничния пункт, за да се прецени дали може да се направи нещо допълнително по отношение на организацията. По думите му нов мост ще реши напълно проблема с интензивния трафик.