Масирани проверки направиха данъчните служители тази сутрин на търговците и производителите на Зеленчуковата борса в Русе. Проверяващите са пристигнали снощи в 20 ч. и са отцепили достъпа на вход и изход. На контрол подлежи всеки автомобил, който иска да премине през блокадата. На борсата цари напрежение. 

Снимка: Булфото

Проверявани са приоритетно щандовете, на които се продава продукция - собствено производство. Всички, които работят там, за да влязат или излязат, е трябвало да представят документ за стоката си.

Клиентите не са били спирани. Всички входове и изходи са блокирани, а производителите, които идват да продават продукцията си сутринта, предпочитат да се върнат обратно.

Проверявана е документацията, касовата наличност и дали се издават касови бележки.

Снимка: Булфото

Заради проверките борсата на практика е спряла работа, а производителите са притеснени.

По неофициална информация някои от производителите прекупували стока, представяйки я за собствено производство, за да плащат по-малко данъци.

Снимка: Булфото

"Дойдох в 5 ч., те бяха тук. Не знам каква е целта на проверката, но търговията и без това е свита. Имам чувството, че идеята е да ни откажат нас, производителите - наемите се вдигат, осигуровките се вдигат, стоката е на стотинки. Хората нямат пари, това е цялата истина", казва пред bTV Петър, който отглежда зеленчуци от 20 години.

Проверяващите отказаха коментар за акцията. Очаква се проверките на зеленчуковата борса в Русе да продължат и в следващите няколко дни.

Снимка: Булфото

 

Резултатите от проверката предстои да излязат.