Стартира поредният етап от Националната АНТИСПИН кампания, съобщават от Регионалния здравен инспекторат в Русе.

Целта на кампанията е да насочи обществото към пробема СПИН, да повиши обществената осведоменост за начините на предаване на вируса, начините на предпазване от ХИВ и други сексуално-предавани инфекции.

Кампанията цели и да мотивира хората към отговорност за собственото им здраве и ще продължи до 15 септември. РЗИ - Русе в партньорство с Община Русе, МОЛ Русе, медии и други ще проведе АНТИСПИН кампания чрез разпространение на тематични образователни материали, здравнопросветни лекции и беседи, мултимедийни презентации по актуалната тема СПИН, СПИ - предпазване от сексуални инфекции и нежелана бременност.

Ще бъдат раздавани информационни материали и презервативи.

На 15.08. от 10:00 до 12:30 ч. в Младежки парк, при ,,Вазата" - изнесена акция на КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ и предоставяне на информационни материали и презервативи на граждани и доброволни киенти на кабинета;

на 20.08 от 12:00 до 14:00 ч. в комплекс ,,Локомотив" - изнесена акция на КАБКИС:

на 22.08 от 16:00 до 18:00 ч. в МОЛ Русе - изнесен акция на КАБКИС.

 

По данни на МЗ, от началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 души. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път - 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3% - при инжекционна употреба на наркотици.

Голяма част от инфектираните са научили статуса си от КАБКИС (Кабинети за анонимно и безплатно изследване и консултиране). Към момента над 1000 души получават антиретровирусна терапия.