Лятната АНТИСПИН кампания започва от днес с акция за безплатен минутен тест в Младежкия парк на Русе. Всеки, който желае, може да провери анонимно своя здравен статус от 10.30 до 12.30 часа днес. Смъртните случаи от СПИН в света намаляват 3050 са носителите на ХИВ в България, по данни на МЗ от началото на тази година. 

За първите два месеца на 2019 г. са открити и доказани нови 24 случая.

Регионалната здравна инспекция в Силистра също се включва в Националната антиСПИН кампания от 15 август до 15 септември, съобщават от инспекцията.

От 9 до 13 септември ще има Дни на отворените врати за гражданите и гостите на Силистра, за да предостави достъпна грижа във връзка с превенцията на ХИВ чрез безплатен бърз тест в лабораторията на РЗИ-Силистра. В помощ на специалистите от РЗИ-Силистра ще са здравният медиатор на община Силистра и младежки медиатор. За подобряване на достъпа до услугите по доброволно консултиране и безплатно изследване с бърз тест, екип от специалисти на РЗИ-Силистра по график ще бъде разположен на оживени места в градовете Силистра и Дулово и селата Калипетрово, Йорданово, Бистра от 23 август до 4 септември.