Въпреки че земеделският министър Румен Порожанов обяви, че следващата седмица ще разреши груповия лов в 5-километровата буферната зона по поречието на Дунав, много ловци от Североизточна България се събраха отново на протест на Дунав мост при Русе и блокираха движението в района. Образува се голяма опашка от чакащи камиони и автомобили, съобщава tvn.bg.

Ловците протестират, тъй като все още не са видели официалната заповед.

Според тях, а и според собствениците на големите свинекомплекси в Русенско и Добричко, забраната за груповия лов е нелогична и вместо да ограничи популацията на диви прасета, тя ще се увеличи и ще има обратен ефект.

А по неофициална информация през последните няколко години броят на дивите свине е нараснал 4 пъти. Затова и загубите на земеделските производители са огромни.

Ловците са категорични, че са единствените, които могат да помогнат при ограничаването на африканската чума, тъй като когато са в гората, могат да открият умрелите прасета, ако има такива, преди да са ги намерили чакалите и други хищници, които да разпространят заразата.

Освен това дивите прасета могат безпрепятствено да преминават реката, което допълнително увеличава риска от проникването на болестта. Ловците се заканиха, ако не бъде отменена забраната, следващият път да протестират пред земеделското министерство.