Кризисна трапезария на БЧК заработи в Русе и предоставя храна на повече от 40 бездомни. Това съобщи директорът на областната организация на БЧК в крайдунавския град Антоанета Ябанозова.

Заради пандемията социалното заведение, което помага на бездомните повече от 10 години, не работи по стандартния начин. Хората с нелека съдба получават седмични хранителни пакети - хляб и консерви. Има организация и всеки ден идват по списък, за да няма струпване.

Снимка: БТА

Бездомните получават еднократно също топла супа, чай и сандвичи. "За ноември и декември получаваме финансиране от нашето национално ръководство. За януари и февруари идната година ще разчитаме на дарители. Всеки, който има желание, може да помогне. Не е задължително да е с финансови средства. Може и хранителни продукти", каза Ябанозова.

68-годишният Христо Пенчев разчита от седем години на хранителните помощи на БЧК. Той разказва, че спи във вила в лозята, помага на приятел-инвалид. "Много съм доволен от трапезарията, защото през зимата е трудно. Пробвал съм да търся друга работа, но и аз съм инвалид", обяснява Пенчев.

Снимка: БТА

Ябанозова обяснява, че през миналата година организирали кампания за ваксиниране сред бездомните, като деветима души се имунизирали.

Кризисната трапезария ще бъде отворена до края на февруари идната година.

Ябанозова коментира, че по данни на БЧК в Русе има повече от 100 бездомни. Част от тях имат дом, но са скитащи и живеят в тежки условия.

 

Унгарците се наредиха на опашки пред големите болници в Будапеща, за да се ваксинират срещу КОВИД-19, след като от днес Унгария за пръв път предлага възможност за имунизация без предварително регистриране. Това се случва на фона на ново нарастване в броя на случаите на заразяване, предаде Ройтерс.

В петък Унгария отчете рекорден брой новозаразени - 11 289, а днес отчете общо 27 209 нови случая за дните от петък до неделя, плюс 392 смъртни случая за същия период. Общият брой на починалите от началото на пандемията в Унгария, чието население е 10 милиона души, е 33 172.

Въпреки че хората се редят на опашки за ваксиниране, имунизацията изостава от средното равнище за ЕС - със завършена ваксинация са около 5,8 милиона.

Миналата седмица правителството въведе задължително носене на маски на закрито и заяви, че ще направи ваксинирането срещу ковид задължително за всички работещи в здравеопазването. Но тези мерки не са толкова строги, колкото призова в сряда Унгарската медицинска камара.

Снощи Янош Славик, директор на най-голямата болница в Будапеща, лекуваща пациенти с ковид, заяви пред частната телевизия ATV, че скоро може да се наложи да бъдат въведени нови мерки, за да се ограничи заразата. Той каза, че между 80 и 90 процента от пациентите с КОВИД-19, които се нуждаят от интензивни грижи, са неваксинирани, и че интензивното отделение в болницата му е пълно.

Министър-председателят Виктор Орбан, който през април ще се яви на избори, които се очертават като доста оспорвани, поддържа деликатен баланс между въвеждането на строги и непопулярни здравни мерки и запазването на силно икономическо възстановяване.

Европа отново се превърна в епицентър на пандемията - там са половината от новите случаи на заразяване и смъртните случаи в световен мащаб, а протестите в края на миналата седмица в Нидерландия и Белгия срещу новите ограничения прераснаха в насилие.

От днес в Австрия влезе в сила четвъртото пълно затваряне на страната от началото на пандемията и в събота десетки хиляди излязоха на протест срещу новите мерки. В Германия се разисква възможността ваксинирането срещу КОВИД-19 да стане задължително.