"Комитски събор" събра днес множество хора в русенското село Червена вода. Поводът е годишнина от подвига на Червеноводската чета.

Програмата на събора включва фолклорни певчески и танцови изпълнения, както и различни исторически възстановки. В музей на открито са изложени стари оръжия, има и състезания по стрелба с пушка, с пистолет и с лък. Интерес предизвика черешово топче, има и демонстрация на мелене на жито с ръчна мелница от два камъка.

Предвидени са и няколко конкурса - за комитска песен и танц, за комитско вино и ракия, за женска фолклорна носия "Магията на миналото".

За посетителите са приготвени боб по хайдушки, комитски гювеч, има и печено агне.

Голяма част от гостите са облечени с народни носии, с четнически или други старинни военни униформи.

Началото на събора бе поставено в храма "Св. Архангел Михаил" в Червена вода, където бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България, осветено бе и копие на знамето на Червеноводската чета. След това се организира шествие, в което се включиха доброволци, облечени в четнически униформи.

Основни организатори на събора, който продължава и утре, са местната структурата на ВМРО в Русе и сдружението за военно патриотично възпитание на младежта "Приказки за България".