204 495 са хората с право на гласуване в Русенска област. Те са разпределени в 348 секции, като шест от тях са в Covid отделенията на болниците. Как преминава гласуването в лечебните заведения.

През седмицата стана ясно, че има недостиг на хора, които да се включат в секционните комисии в Covid -отделенията на болниците и в мобилните екипи при карантинираните, но с началото на изборния ден всички проблеми бяха изчистени- навсякъде има по трима или петима членове, а във Ветово са дори седмина, предаде БНР.

В болница "Медика", където има и зелен коридор за ваксиниране, хората, които са на лечение от корона вирусната инфекция, имаха възможност да гласуват още от ранните часове на деня.

"Имаме записани извън списъка 13 човека. Пациентите тепърва ги очакваме".

Членовете на секционната комисия бяха в пълно защитно облекло и очакваха пациентите, които пък отидоха да урната веднага след приема на лекарствата си.

Други 108 души, поставени под карантина, ще имат право да гласуват в мобилни секции.

В Русенска област има шест избирателни секции за хората, които се лекуват в болниците от корона вирусната инфекция.

През отминалата седмица партиите поискаха да се платят допълнително поне по 50 лева на хората, които ще влизат в Covid-отделенията на болниците. Страхът от инфекцията беше на път да остави стотици граждани, настанени за лечение, без право на глас. Това обаче беше преодоляно.

От ръководствата на болниците са осигурили защитни облекла на членовете на избирателни комисии, от Министерството на здравеопазването са изпратили маски и дезинфектанти и всичко би трябвало да гарантира спокойното протичане на изборите. За самото гласуване е осигурено отделно помещение, а санитари помагат на пациентите.