Пътешествениците, които идват в Русе с круизните кораби, утъпкват пътеки, които са десетилетни и показват една устойчивост - и в практиките, и в предпочитанията, каза пред БТА директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов.

Той обясни, че голяма част от възможностите за туризъм се избират първо от организаторите, от туроператорите, а от този избор туристите могат да направят последващ такъв.

"Пътешествениците по корабите нямат представа за цялата палитра от културно наследство на регион Русе. Надявам се все пак и с наша помощ изборът, до който достигат, да е до по-представителни обекти. Естествено, отличават се Ивановските скални църкви, които са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство", казва директорът на музея.

Сред предпочитанията на туристите от корабите попада и Средновековният град Червен.

"Преди време имаше засилен интерес към Пантеона на възрожденците. Устойчив е интересът към Къщата на Калиопа. В последните една-две години някои от туроператорите се опитват да предлагат и Екомузея с аквариум, където вече има посещения, въпреки че броят на туристите не е толкова голям", казва Ненов.

По думите му Историческият музей е едно от местата, където пасажерите от круизните кораби от почти десетилетие присъстват.

Има и отделни туристи, които посещават римската крепост Сексагинта Приста.

"Това са по-скоро туристи, откъснали се от основната група, които от своето свободно време, от своите пътеводители, са попаднали на крепостта, защото им е интересен този стар римски обект", казва директорът на Русенския музей.