В Русе дискутират навлизането у нас на европейския прогрес по река Дунав. Домакин на конференцията е Историческият музей. На конференцията ще се обсъжда дунавския воден път, като врата на България в миналото и бъдещето към Европа, съобщиха от музея.

Дискусиите започнаха с изследване за навлизането по река Дунав на европейския културен и технически напредък у нас, което е на подготвено от директора на русенския музей проф. д-р Николай Ненов.

Доклади са подготвили и ученици от Русе, Тутракан и Силистра. Гости на събитието са експерти от Министерството на образованието и науката и преподаватели по история от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Дунав е втората по дължина река в Европа (след Волга). Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток. Извира от платото Баар в планината Шварцвалд в Германия. Река Дунав минава през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. Реката е включена в списъка на най-застрашените реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.