Посланикът на Ирландия у нас Майкъл Форбс откри изложба, посветена на британския писател от ирландски произход Джордж Бърнард Шоу, в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Това съобщиха от културната институция в крайдунавския град.

Експозицията е под наслов "Оценката за Шоу" и включва 13 панела със снимки и текст. Тя представя важни моменти от биографията на писателя. Заедно с изложбата е предоставен и документален филм с български субтитри за живота на Джордж Бърнард Шоу.

Преди откриването на експозицията Форбс обясни пред журналисти, че се е срещнал с областния управител на Русе Галин Григоров и с кмета Пенчо Милков.

"Дискутирахме отношенията между Ирландия и Русе и по-широките отношения между България и Ирладния", каза посланикът.

Той коментира, че в България живеят около 200-250 ирландци, но заедно със студентите достигат до 350. По думите му страната ни се посещава годишно от 30 000 - 35 000 ирландски туристи.

Бърнард Шоу: My Astonishing Self

Джорж Бърнард Шоу е виден драматург, есеист, театрален критик, общественик и пътешественик. Роден в относителна бедност в Дъблин през 1856 г., Шоу рано формира светогледа си, че "най-голямото зло и най-лошото от престъпленията е бедността". Тази негова позиция може да се долови в голяма част от произведенията му. Известен е с изключително острия си език, като строг критик на викторианското общество и непреклонен защитник на правата на жените. Съвременник на Оскар Уайлд, Шоу е многостранна и колоритна личност, изпреварваща времето си.

Джордж Бърнард Шоу е носител на Нобеловата награда за литература през 1925 г., но се отказва от паричната й част, като приема само медала на лауреат. С пиесата "Пигмалион" той взима и наградата "Оскар".