Полицията в Русе разследва посегателства над два банкомата в града. За случаите е сигнализирано на 6 август. Двете засегнати устройства се намират на бул. "Цар Освободител" и ул. "Борисова" и са били на една и съща банка, съобщиха от полицията.

Има нанесени щети по корпуса на АТМ устройствата, но при направените ревизии от банката не са установени липси на пари.

Обектите са били охранявани от СОТ, но не е имало регистрирани нарушения от охранителната фирма.

Подобни посегателства са извършени и в София. СДВР разследва опит за източване на два банкомата на голяма банка, намираща се на столичния булевард "Сливница", стана ясно още вчера. Случаят е от нощта на 5-и срещу 6-и август. Според разследващи е направен опит да се използва нова технология, при която в страничната част на устройството се прави малък отвор. През него се манипулира електронната система и така банкоматът започва да пуска пари, без в него да е поставена кредитна или дебитна карта.

Този начин за източване на банкомати, без да има засегнати картодържатели, е засечен за първи път в началото на годината в мегаполисите от Средния и Далечния изток.

Сигнали за новата технология при обири на банкови устройства през пролетта идват и от големи градове от района на Персийския залив, а това лято чрез този метод започва и източването на банкомати в Европа и САЩ.

У нас прилагането на новата технология се засича за първи път.