Грипна ваканция с превантивна цел е обявена за учениците в област Русе от 3 февруари до 7 февруари, включително - това е решено на заседание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Маргарита Николова.

Тя обясни, че броят на отсъстващите ученици от учебни занятия се е увеличил значително, като процентът варира в различните училища - от 13 до 43. Най-много са болните на възраст от пет до 14 години.

Д-р Николова каза още, че към момента няма основание за обявяване на грипна епидемия в областта. Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще заседава на 3 февруари /понеделник/.

Николова обясни, че към момента има доказани четири случая на грип в региона.

От Университетската болница "Канев" в Русе съобщиха, че за седмица през инфекциозното отделение са преминали 16 души със съмнения за грип, като при девет от тях - шест деца и трима възрастни, бързият тест е доказал заболяването. В Русе има и един случай с фатален изход след усложнения от грип.