В днешно време трудно се взимат решения за инвестиции по света, а в България по два завода на ден откриваме. Това каза в Русе премиерът Бойко Борисов, който заедно с вицепремиера Томислав Дончев и с министъра на финансите Владислав Горанов, посети германския завод "ВИТТЕ Аутомотив" - за производство на заключващи и оперативни системи за автомобилната индустрия, предаде БТА.

Разширението на компанията бе открито официално в събота, 11 май. Инвестицията е за повече от 20 млн. лева и включва разкриване на над 350 нови работни места. Така общият брой на служителите в компанията, която отбелязва 10 години от откриването на свой завод в крайдунавския град, ще надхвърли 1300. През миналата година оборотът на русенската фабрика е бил повече от 100 млн. евро, като целта е да бъде удвоен.

Борисов заяви, че ръководството на фирмата нямало нито една забележка към държавната и общинската администрация.

По думите на премиера това е модерен и огромен завод; заплащането на работниците е отлично, имат и много социални придобивки.

"Така разбирам индустриализацията на страната. Не инвестиции, от които след това да се вадят пари от България, както е било преди, а истински заводи. Голям поклон и към нашите работници, защото инвестиции се правят, когато има стабилност и умни и дисциплинирани хора на всяко едно работно място", каза премиерът.

По думите му не е случайно, че германската автомобилна индустрия започва да се ориентира към България, защото всички детайли за всички модели се произвеждат вече у нас.

Борисов коментира още, че се работи по магистрала "Хемус", ще се изгражда и магистралата от Русе до Велико Търново. Това ще бъде от голяма полза за инвеститорите, добави той.