Международният фестивал "Мартенски музикални дни", който трябваше да се състои в Русе от 13 до 29 март тази година, се отлага заради заповедта на министъра на здравеопазването, с която се преустановява посещението на всякакви културни мероприятия на закрито. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности на Русе Енчо Енчев по време на заседание на Областния оперативен щаб във връзка с коронавируса, предаде БТА.

По думите му идеята е 60-ото издание на фестивала да се организира от 19 септември до 4 октомври тази година.

Директорът на музикалния форум Ива Чавдарова обясни, че се разговаря с артистите дали могат да участват тогава. Една част от тях вече са заявили готовност.

"Получаваме разбиране, но също има и въпросителни защо при толкова ниска заболеваемост се предприемат подобни крайни мерки", коментира Чавдарова.

Енчев заяви, че ще се опитат да минимизират щетите от отлагането на музикалния форум. Досега са платени около 27 000 лева за самолетни билети, като ще се разговаря със самолетните компании и агенции.

По думите на Чавдарова тепърва ще се решава и ситуацията с изкупените хиляди билети за концертите - дали ще се връщат парите, или ще има възможност за презаверка.

По време на Областния оперативен щаб бе направено предложение в Русе, който е граничен регион, да заработи лаборатория за изследване на проби за наличие на заразата. Така времето за реакция ще бъде сведено до минимум.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова каза, че около 60 души в Русенско, които са се завърнали от рискови страни, са под домашна карантина от различен период. При извършените досега проверки от полицията е станало ясно, че трима души не са открити на посочените от тях адреси. Един заминал в чужбина, а останалите двама живеели на друго място в област Русе.

Д-р Николова каза още, че е създадена организация за осъществяване на контрол относно пасажерите на корабите, които акостират край Русе, както и на пътуващите чужденци в международните влакове.