Международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе, чието 59-то издание ще бъде открито на 15 март тази година, се е наредил отново сред най-добрите фестивали в Европа, като е получил за четвърти пореден път престижния лейбъл "Забележителен фестивал на изкуствата" на EFFE за 2019/2020 година, присъждан с решение на международно жури от 2015 година. Това съобщават от общинската управа в града.

ЕFFЕ (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа) е пилотен проект на Европейската комисия за изграждане на Европейска платформа на фестивалите в сферата на културата, иницииран от Европейската фестивална асоциация. Проектът има за цел да стимулира и свързва фестивали, които са посветени на изкуството и имат принос за развитието на европейските ценности.

Критериите за оценка са свързани както с високия артистичен стандарт, който фестивалите следва да отстояват неизменно в своето развитие, международния и европейския аспект на тяхното програмиране, така и с техния принос за социалния, културния и икономическия напредък на местните общности.

На снимката: Доходно здание, където на 15 март ще бъде открит фестивалът със Симфония №5 от Густав Малер, в изпълнение на Русенска филхармония, диригент Йордан Камджалов