Добра новина за русенци и тези, които пътуват към Румъния. След близо 30-годишно прекъсване фериботната линия Русе - Гюргево отново ще бъде възстановена. Целта и на двете страни е да се облекчи трафикът по претоварения Дунав мост. Всеки ден в граничната зона се образуват огромни опашки от тирове, които понякога достигат 10 километра.

Фериботът ще може да обслужва 300 камиона за 24 часа само в едната посока. Пристанището, където преди се е извършвал трансферът е запазено, нужен е само частичен ремонт. От митницата и гранична полиция заявяват, че имат готовност да обработват чакащите тирове.

От наша страна трябва да се направи много малко. Пристанището е държавна собственост и може веднага да бъде предоставено за ползване, казва Борислав Българинов, областен управител на Област Русе.

Пристанището в Гюргево обаче е частно, но собствениците му са изразили съгласието си да бъдат оператори на фериботната връзка. Тя може да заработи най-късно през октомври. Очакванията са таксата да не е много висока и да компенсира дългото чакане на Дунав мост.

Недоволството, което е в момента, че стоят часове на Дунав мост, ще ги накара сами да отидат там. Сметките, които бяха направени и изчисленията, анализи, всичко, което беше направено, говори затова, че сумата, което в момента се плаща - около 37 - 38 евро на камион за Дунав мост, ще може да покрие, ще бъде близка до това, което ще се ползва и ферибота, казва още Борислав Българинов.

Докато заработи фериботът, по настояване на областната управа, от тази седмица се въвежда реорганизация на движението към граничния пункт. При необходимост камионите ще се спират още преди да влязат в Русе. Те ще се отклоняват към буферния паркинг на булевард "България", чиито капацитет е за около 80 тира.