Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е осигурило за Русе две измервателни станции за качеството на атмосферния въздух, въпрос на време е да бъдат монтирани. Това каза министър Емил Димитров на брифинг в парламента. Той посочи, че е въпрос на броени седмици тези станции да се поставят и попита защо е необходимо да се правят бунтове и да се отправят обвинения към министъра.

Преди няколко дена Русе реши да прави кампания на гърба на МОСВ, в частност на мен, коментира екоминистърът. По думите му, има много неясноти, неточности и откровени лъжи, които се тиражират. На практика нямаме скандал, а изкуствено си създаваме такъв, коментира той.

Имаме един град, който има проблем с въздуха, председателят на общинския съвет и кметът не са направили нищо, за да си купят собствена станция. Ние сме осигурили две за тях, имаме една, която я ползваме за цяла България, нея ще им я изпратя за два месеца, но трябва да си я взема след това, защото има други функции, каза министър Димитров. Той обясни, че единствената свободна измервателна станция се използва за контролни проверки, за калибриране на другите, за резервна, ако нещо се случи с някоя от останалите, и за случаи, когато прокуратурата поиска спешно замерване на някой комин или обект.

Попитан за възможно решение на въпроса с въздуха в Русе, Емил Димитров каза, че първо не се знае какъв е проблемът. Ако този завод наистина създава проблем, ще има жестоки мерки, заяви той и посочи, че това вече е правено няколко пъти. Под решение на въпроса разбирам да се съблюдават нормите, уточни екоминистърът. "Оттам нататък нито смятам да му купувам комини, нито филтри, нито аз да му пречиствам въздуха. Или влиза в нормите, ако има нарушения, или му се дава предписание, след което се закрива", добави той.

Екоминистърът изтъкна като предизвикателство справянето с проблема с водата. За Западна България проблеми няма, усилията са ни в Източна България, посочи той.