Екомузеят в Русе пази рапел рак - устройство за спускане, на украинския спелеолог Юрий Касьян, който през 2004 г. го използва и слиза на повече от 2000 метра под земята в Крубер-Вороня в Грузия - тогава тя е била най-дълбоката пещера в света. Това съобщи Венцеслав Петков, уредник в отдел "Природа" към Русенския музей, цитиран от БТА.

По думите му Юрий Касьян - един от основателите и член на Украинската асоциация по спелеология, е първият човек в света, който достига такава дълбочина, а рапел ракът е първият обработен метал, който преодолява тази граница.

Петков обяснява, че устройството било дарено на музея през 2014 г. от известния русенски спелеолог Теодор Кисимов, който пък получил този уред като подарък през 2005 г. от Касьян - при участието си в експедиция в Крубер-Вороня.

По този повод днес Касьян посети Екомузея в Русе. Спелеологът пътува за експедиция в Турция, която включва няколко пещери.

Касьян заяви, че е много приятно да види в музей устройството, с което е слязъл толкова дълбоко под земята. По думите му под 2000 метра има камъни, вода, тъмнина и влага.

Според спелеолога всички трябва да се интересуват от пещерите, защото това е първият дом на човека.

Касьян каза още, че пещерите са загадка - при всяко спускане се открива нещо ново, по този начин човек задоволява и любопитството си.