Няма доказан бум на западнонилска треска у нас, но има сериозни съмнения за 6-гоишно болно дете от Русе. Това съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по bTV.

Детето е било прието на 26 юли в Университетска болница "Канев" в Русе, с висока температура, повръщане и болки в корема. След едноседмично лечение то е изписано в добро състояние, очакват се болестта да се докаже до края на деня с повторно изследване.

По думите на експерта децата  преминават по-леко през заболяването и без сериозни последствия.  Най-застрашени от усложнения са възрастните хора над 60 години. 

Болестта е опасна, защото предизвиква възпаление на мозъка и се предава от комари. Основен резервоар в природата са дивите птици, от които се заразяват комарите. Повечето хора, които се заразяват, не проявяват симптоми, около 20 процента имат леки симптоми, а при под един процент се засяга централната нервна система.

"Миналата година у нас е имало 15 случая на западнонислка треса, като два са смъртни, а в съседните страни - Сърбия, Гърция и Румъния, смъртните случаи са били десетки", каза още проф. Кантарджиев.

"Нашенските комари пренасят някои болести, но няма бум на западнонилска треска у нас, в края на август и септември се проявява, а в Кипър и Никозия са първите случаи", допълни той.

В Сърбия също е потвърден лабораторно първи случай на заболяване от западнонилска треска, съобщи вчера Танюг. Разболяла се е 84-годишна жена от Белград, която има и хронични болести.

Комарите разнасят и вирусен менингит у нас. С близо една трета повече са случаите на менингит от началото на годината в сравнение с предходната, съобщи по-рано проф. д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница пред Bulgaria ON AIR. Тя посочи, че заболяването не е типично за нашите ширини, но е започнало да се проявява с промяната на климата. В голяма част от случаите заболяването преминава леко - с температура, втрисане и общо неразположение. Обичайно преминава след 2-3 дни. Усложненията са едва около 1%.

Проф. Кантарджиев посъветва да ползваме естествени репеленти като чесън, мента и лавандула, които отблъскват комарите. По аптеките също има доста добри средства против насекоми, каза още той.

Едни от най-изложените на ухапване от комари са рибарите, а основно насекомите хапят вечер и през нощта. Когато се ходи сред храсти, трябва да се слагат винаги две фланелки.

Експертът посъветва майките да внимават с хигиената на децата си особено при затопляне на времето, понеже ентеровирусите също са опасни.

Той обясни и че увеличеното количество кърлежи се дължи на валежите и топлото време, които са повече през тази година.

Проф. Кантарджиев поясни и че случаите на предаваните от паразитите болести са намалели, понеже хората са се научили да пият антибиотик ендократно след изваждане на кърлежа.

Собственици на прасета в Първомайско масово отказват да ги заколят Той коментира и чумата по свинете като посъветва стопаните да варят два пъти през няколко дни бурканите с месо, които правят по спешност в момента заради опасност от бутолиново отравяне.