Елена Попниколова-Табакова, дългогодишен уредник в отдел "Етнография" на Русенския музей,активен колекционер на старинни вещи и съосновател на Виртуалния музей на българите в Чикаго, изпрати дарение на своите колеги в Русе.

Вещите са предоставени от фамилиите Лотци и Мериленд, които понастоящем живеят в Америка. В края на ХІХ в. техните прадеди емигрират от Германия и се установяват в Чикаго, Илинойс. Семейство Мериленд изпращат три декоративни порцеланови обувки.

Сувенирите, пропътували дългия път през океана, отново се завръщат в Европа и намират място в колекцията на русенския музей. Дарението на фамилия Лотци включва порцеланова каничка за мляко, захарница с маркировка и датировка от 1916 г., поставка за свещ, портмоне и миниатюрна дамска чанта, бродирана с мъниста.

Чантичката с мъниста е част от сватбен тоалет, носен от майката на булката в Мюнхен през 1952 г. Част от предците на семейство Лотци са били от България. Фамилията знае малко за своите български корени.

Това, което помнят, е, че дядото, дошъл от България, се казвал Мане. На него е кръстена и внучката му Мони, от чиято сватба през 1952 г. е мънистената чантичка.